• 21 јануари 2018
  • Вести денес: 53
Плусинфо11:39 03 јануари 2018 ● Прочитано 13958

Ако сакате млечни производи, тогаш сурутката не ви е непозната.

Сепак, можеби ја гледате како нус продукт од некои млечни производи, а прашањето е дали ви паднало на памет да ја пиете.

Ако се прашувате зошто би го правеле тоа, одговорот е едноставен – таа е преполна со протеини, витамини и многу други добра за вашето здравје.

Доколку досега не сте ја пробале, не се плашете да го сторите тоа. Нејзиниот вкус не е лош и е сличен на вкусот на јогурт или кисело млеко, со тоа што е сурутката потечна и проѕирна.

Инаку, сурутката се добива при производството на сирењето. Богата е со хранливи материи и никако не треба да се фрла – она што е најдобро од млекото, при неговата преработка во сирење, останува во неа.

И кога ќе отворите кисело млеко, се случува на неговата површина да видите вода. Таа вода е сурутка.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

 

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.



ОСТАНАТО ВО РУБРИКАТА

Состојби кај кои ракијата може да послужи како лек

На Балканот ракијата се смета за национален пијалок, а приказните за нејзината лековитост се премесуваат од колено на колено.

Зошто се здрави коските и како можат да ве препородат?

Освен супите од коски кои ги готвеа нашите баби, коските можат и да се испечат, а печената коскена срж да ви послужи како најдобар намаз за леб

5 начини да го исчистите црниот дроб

Телото ви дава знаци дека е полно со токсини со следните симптоми: главоболка, замор, болка во зглобовите, запек, гасови и надуеност.

Докиќ: Секој трет Македонец има алергии

Алергиите, особено оние од доменот на домашна прашина и целогодишните, се асоцирани со аерозагадувањето, вели проф. д-р Дејан Докиќ.

Кардиолог открива каков леб можеме да јадеме колку што сакаме

Според Стивен Гандри, кардиолог од Небраска, единствениот леб кој можеме да го јадеме без грижа на совест, воопшто не содржи житарки.

НАЈЧИТАНИ