• 18 јануари 2018
  • Вести денес: 102

Време наназад, кај нас е речиси невозможно да се сретне човек, чии здравје и слобода, макар за миг не биле окупирани од сеопштата загаденост на главниот град, и целосно, на државата! Од друга страна, пак, катастрофата, која произлегува од еколошката негрижа, претставува глобален феномен, кој ќе го принуди и Стивен Хокинг да рече дека единствениот начин да се сочува животот ќе биде преселувањето на други планети. Сепак, да се задржиме на домашниот терен, чиј јавен дискурс го определуваат разни инспекциски надзори за отровен воздух, мноштво високо и ниско загадени градови, еко геноцид, диви сметишта, канцерогени ПМ честички. Во предизборните политички кампањи се врши јавно наддавање на чист воздух, а надлежните внимателно ја следат состојбата и најавуваат итни мерки, само доколку загадувањето е два дена, по ред, над дозволената граница!!! Постојано се изготвуваат нови стратегии. Се најавуваат нови протести.

Иако на сите им е познато, сепак, заради понатамошното изложување, одново ќе го оприсутнам значењето на грчкиот збор: екологија, кој, нели, во превод би го прочитале како: слово, односно смислено говорење за домот, за куќата.

Развојот на оние науки, кои произведуваат само интелигенција, без добрина и копнеж, како да го фрли човекот во битка со еден „непријателски“ настроен свет. Се чини, таа трагична состојба, не мал дел од човештвото ја влече уште од Беконовиот научен идеал за систематско проучување на природата, само заради нејзино искористување, бидејќи знаењето е моќ. Франсис Бекон му се обраќа на човекот, велејќи: ти ја принесувам природата, со сите нејзини деца, за да ја врзеш во твоја служба, да биде твоја робинка!

Оттука, се добива впечаток дека проблемот се состои во човековото отцепување од природата. Веројатно, погодна илустрација за реченото е ставот, кој говори дека и интелигенцијата, како да се има отцепено од човековото тело, толку коренито, што го укинува и го прави бескорисно. За тоа сведочат интернетот и компјутерите. Луѓето денес комуницираат, купуваат, некои велат дека дури и се вљубуваат преку персоналните сметачи, без телото, кое од некои мислители е дефинирано и како орган, кој нѐ поврзува со луѓето, со нашето природно опкружување. Телото, како веќе да не може да ги следи интелигенцијата и информациите. Следствено, се поставуваат прашањата: можеби, проблемот се состои во лошото ползување со интернетот, односно, можеби проблемот, конечно, се состои во лошото и недомаќинско ползување со природата, која е дом, а не робинка?!

Во меѓувреме, сѐ е насочено кон клучни мерки за дотур на производи во градот, од толку до толку часот, кон вработување на нови инспектори, кои ќе ги „ловат“ загадувачите, сѐ се сведува на стерилни правила, казни и закони. Постојано се труби дека надворешните околности треба да се менуваат. Бездруго, тоа трубење е во ред. Но, речиси без исклучок се премолчува првото и суштинско нешто, кое треба да се промени, за проблемот на загадувањето конечно да биде решен, а тоа нешто не се законите и стратегиите. Проблемот на загадувањето никогаш нема да биде решен, доколку првенствено не дојде до радикална, внатрешна и доброволна промена на самиот човек. Без континуирана терапија за човековиот презир кон домот, загадувањето само ќе се влошува. Терапијата треба да подразбира сеопфатна соработка на науката и теологијата, на законите и етиката.

Прашањето што го привлекува вниманието е дали човекот, во својот град се чувствува како во свој дом? Дали би изградил оџак во својата дневна соба? Доколку не, зошто тогаш би го градел во својот град? Доколку затекне оџак во својот дом, дали би му ставал филтри или веднаш, и по секоја цена, би го дислоцирал? Законите се неопходни, но сами по себе не се доволни, бидејќи во дневната соба, семејството не ги решава проблемите само со закон. Законите се хансапласти, фластери, завои, но не се самиот лек. Вистинскиот лек се човештината, елементарното воспитание и љубовта кон домот. Дома не се фрлаат отпадоци, но човекот, кој нема свест дека и градот е дом, го фрла ѓубрето надвор. Внатрешната деградација на човекот, го деградира и градот! Но, при страдањето, кое ѝ го нанесува на природата, главната жртва е самиот човек.

Следствено, произлегува дека кризата на загадувањето не се поврзува само со проблемот на самодоволноста и потрошувачкиот менталитет. Нејзиното решавање не се исцрпува само со политиката и возвишената технологија. Овој проблем не е едностран, политички проблем, туку првенствено претставува онтолошки проблем. Природата не се преобразува сама по себе, туку под влијание на човекот. Од човекот зависи дали ќе одбере светот да го гледа и да се однесува кон него како кон свој дом, или, како кон свој роб. Без аскетски однос, без сестрани, автентични општествени вредности и без вистинска љубов кон светот, нема излез од загаденоста!
 

 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Понудени, како почестени, па вие видете што ќе правите

Ја разбирам фрустрацијата на ВМРО-ДПМНЕ, па дури и нивното демократско право да бојкотираат, но оваа политика на бојкот ќе мора наскоро да ја менуваат, оти во неа нема политика, туку само тврдоглав инает и недораснатост.

Лажни вести – лош глас за моќните

Речиси половина од сите жители на ЀУ, (46 отсто во 2016 година), консумираат вести главно преку социјалните мрежи и ги делат понатаму на интернетот без ни најмал напор за проверка на фактите.

Москополе

Отсекогаш сум сакал да научам влашки јазик, но никогаш не сум имал прилика.

Барок, Рококо и $ Охохооооо

Сега плачеме. Зошто не плачевме последните 11 години? Што сега? Доза заборав? Бевме многу уплашени? Па, ајде да се плашиме и сега.

Пет куршуми во телото на балканскиот мир

Ние сме на крстосница на која, можно е, сите семафори истовремено да покажуваат црвено или зелено светло. Затоа, изборот за тоа како да продолжиме, сепак, ќе биде наш.

Позајмувачи

Системот на „позајмување“ всушност и беше комплетно октроиран и елабориран токму од страна на државата и нејзините (највисоки) институции, што пак, нормално, потоа се шири како чума низ целото општество.

Православието не е религија!

Човекот ништо не мора, како што му сугерира карикатуралното православие, туку може слободно да сака или не.

До финалето, трпение – спасение!

Без паника околу најверојатната почетна неприфатливост на предлозите што деновиве ќе „протечат“ во грчката или во македонската јавност.

Just do it!

На овие граѓани очајно им е потребен еден голем чекор. Доста им се мали чекори со „големо значање“. Тоа веќе не поминува. Малите чекори задржете си ги. Нека биде тоа нов Клинички центар

Поуки од британскиот однос кон сопственото и името на Ирска

Ирска го користи сопственото уставно име во дипломатските односи со странски држави, во рамките на ООН, Европската унија (ЕУ), Советот на Европа...

НАЈЧИТАНИ