• 21 ноември 2017
  • Вести денес: 4
ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Грујо, добри гости ти дојдоа - Убиство со песна

Важно е! Навистина е бесценето важно, да не го заборавиме злото на владеењето на ВМРО – ДПМНЕ и сите негови лица, за да не дозволиме да ни се повтори.

Земја на (не)реваншизмот

И кога сè така убаво ќе изрелативизираме, па ќе го завиткаме во нереваншистичка обланда и обилна доза на шлаг, тогаш на врвот пак ќе се појави она фирерчено и неговите ора, стапот со два краја и слични идиотштини.

Политичарите и политиците пред историчарите и лингвистите

Можно ли е да изградиме наративи за историјата во духот на добрососедството на Македонија и Бугарија? Да, но само под еден услов – таа работа сепак да им ја оставиме на политичарите.

Братучед му на Мугабе

Бидејќи сме во Европа – а и заради милион други причини – планот на Грујо излезе пократок за дваесетина години од оној на Мугабе, кој со Зимбабве владееше од 1987 година.

Пратениците и нивните патни трошоци

Доколку успеат да се ослободат од хипотеката околу трошоците за превоз, пратениците во Собранието ќе имаат можност да покренат многу прашања околу трошењето на народните пари, вклучително и во македонските ДКП!

Нихилизмот не е доблест

Бугарија беше во друштвото на тие 13 фашистички држави и во врска со тоа спор нема, напиша бугарскиот хроничар Стефан Цанев.

Посакувани ергени

Не дека на докторските деца треба вратите да им бидат затворени, но правилото на умрежување и размена (јас твоето дете - ти моето ) добива гротескни размери.

Македонската социјалдемократија како островче во Европа

Од 28-те членки, социјалдемократите моментно се владејачка партија само во пет земји ите на периферијата на Унијата: Малта, Португалија, Шведска, Романија и Словачка. Недостигот многумина го гледаат и во отсуството на харизматични лидери.

Не е до Заев, другар(к)и!

Ако разочарувањата продолжат да се продлабочуваат, постои сериозна опасност експресно да бидат ушмукани во опоцизионен отпор кој во услови на нестабилна коалиција може да подразбере и организран отпор, но овој пат под раководство на мафија.

Маќеа

Ако успее „финтата“ со БПЦ, на тој што ја смислил таа операција треба јавно да му се честита. Но, ако не успее овој обид за „бајпасирање“ на СПЦ, македонската црква ќе се соочи со уште поголема недоверба во очите на сестринските цркви.

НАЈЧИТАНИ