• 24 ноември 2017
  • Вести денес: 33

Може ли некој да се сети кога времињата не биле лоши, а парите - скудни? Со оваа реторичка мисла на познатиот американски есеист Ралф Валдо Емерсон, во јуни 2004 година почнува една моја колумна посветена на беспарицата, на кризата, на агонијата, на тезите дека Македонија пати од недостиг од капитал од странство, бидејќи локалната економија не акумулира. Иако не сум економист, можеби пресмело, тогаш таа теза ја оценив како „фатално стерилна“. Еве неколку фрагменти од таа колумна:

„Малку логика. Веруваме дека од некоја мистична причина - историска омраза, планетарен заговор, што ли - странците, кои најмалку половина век функционираат по волтеровската максима ‘кога парите се во прашање, сите сме од иста религија’, едноставно не сакаат да знаат дека на мапата на Европа постои една мала нација што чека да се ‘прекрсти’ и да почне економски да се развива. Чудно.
И малку искреност, молам. Сме се запрашале ли некогаш дали сме луѓе на кои вреди човек да им позајми пари? Позајмуваме сто и ја пружаме раката небаре сме просјаци, а не луѓе решени да направиме сто и едно, едно за себе. Сме се запрашале ли искрено дали сме навистина способни да вратиме, да ‘акумулираме’, да бидеме успешни?

Во оваа земја има малку успешни луѓе. Не се тоа среќниците чија судбина најсликовито ја раскажува народната ‘на ќораво пиле Господ гнездо му прави’. Не се тоа ни нашите Робинхудовци. Зборувам за навистина успешни луѓе. Познавам неколкумина. Знаете ли што им е заедничко? Сите се ведри и духовити. Победници среде криза. Не чекаат странски кредити. Имаат идеи што раѓаат пари. Нивната филозофија е едноставна: не агонизирај, организирај!

Пари - има. Свежи, домашни евра. Македонците ги вложуваат во тули (недвижности) и во автомобили. Нема проекти, идеи, визии, дух. Нема амбиент за бизнис. Сите чекаме или да ни се урне плафонот над главите или некој да ни инјектира капитал директно во нашите паричници, додека уживаме во пладневната сиеста, во агоничната поза на жртви, што е само беден изговор за нашата мрзеливост на духот“.

Ете, така ја доживував Македонија пред 12 години. И пред тоа, а богами и потоа. Сега, новата влада на Заев навестува коперникански пресврт. Ајде да видиме дали ќе биде така. И не само да видиме – туку и да се потрудиме и ние малку. Да не бидеме само мрзеливи позери. 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Langsam, господине Заев

Langsam, господин Заев, во вашата демонстрација на добра волја. Langsam, langsam über alles.

Пиарчење

Никако не е во ред владините пи-ар служби да служат за вработување партиски кадри, „шарени револуционери“, „фејсбук активисти“ и други „заслужни“ по која било основа. Крајно време е Заев да ја слушне вистината и да заведе ред и поредок.

Неуморниот прес центар на ВМРО-ДПМНЕ

Прес центарот на ВМРО-ДПМНЕ е внимателен и буде, што покажува дека агитпроп апаратот на ВМРО-ДПМНЕ е сѐ уште во добра кондиција, иако многу конфузен, но тоа не е новост.

Законот за јазиците да се одложи за најмалку три години

Треба да се одложи додека не се постигне граѓанска еднаквост на социјален план, односно додека апсолутното мнозинство граѓани од сите етнички заедници не изградат платформа за хармоничен соживот.

Последните алатурка и алафранга дилеми во Македонија

Алатурка е скоро заборавен италијански израз од последното столетие , и се однесува на моделот, видот на облеката, музиката, храната, општественото уредување, мерењето на времето... Западното е алафранга, источното е алатурка.

БПЦ нема да влезе во раскол заради МПЦ

Прашањето на спорот меѓу МПЦ и СПЦ, сепак, ќе се решава со добра волја и со консензус на сите православни цркви, при што водечки збор, се разбира, ќе имаат највлијателните. Бугарската, сепак, не е меѓу нив.

Слуги на структурите

Сигурно никој не верува дека конакот во с. Согле и некои други ситни поправки и приправки чинат фантастични 11 милиони евра.

Да не го мести некој струмичанецот?

Можеби, оваа изненадувачка црквена екскурзија е токму поради тоа, што некој е вознемирен што евроатлантската приказна ни врви толку добро? Затоа и си мислам дека некој му го мести на струмичанецот.

Крстовите!

Да се преиспита кои железни крстови се нелегално подигнати, без одлагање да бидат демонтирани и продадени како старо железо, а парите да им бидат поделени за школување на децата без родители, без разлика на верска или национална припадност

Апсурдистанци од Македонија

Територијата на РМ ќе биде постојано под будното око на авионите на Алијансата, а Алијансата од своја страна ќе остане и најкредибилниот гарант на македонските граници, територијалниот суверенитет и интегритетот на државата.

НАЈЧИТАНИ